Glazen bol

Konden we maar in een glazen bol kijken om de toekomst te zien. Al was het maar een heel klein glimpje. Blijf je gezond? Word je oud? Krijg je een dikke erfenis? Win je de loterij of komt er een financiële mega-tegenvaller op je pad? Als zulke tipjes van de sluier heel even voor ons omhoog werden gehouden, wisten we wat we nu financieel konden doen of juist maar beter moesten laten.

Maar de dames die glazen bollen gebruiken blijken nou niet echt een betrouwbare fundering waarop je je toekomst kunt bouwen. Dus kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en zelf nadenken over waar je naar alle waarschijnlijkheid mee te maken krijgt.

                                                           Verstandig

Daar kan een pensioenadviseur bij helpen. Deze kan wel een heel klein beetje in de toekomst kijken omdat hij weet welke regels en wetten er zijn en welke eraan komen. Hij kan je helpen op de toekomst te anticiperen door deze financieel goed voor te bereiden door een passend pensioenplan.

Eigenaar van een kledingzaak of een administratief kantoor, zzp-schilder of net begonnen aan je eerste baan als callcentermedewerker, voor iedereen is het verstandig om na te denken over later. Je wilt nadat je ooit stopt met werken wel verzekerd zijn van een inkomen dat oké is en hoger is dan een AOW’tje (als dat dan nog bestaat).

                                                           Streven

In het nieuwe regeerakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ verzekeren VVD, D66, CDA en CU ons dat het pensioenakkoord wordt uitgevoerd om een ‘goed en fatsoenlijk pensioen te garanderen voor alle generaties’. Dat is een mooi streven, maar voor de één betekent goed en fatsoenlijk wat anders dan voor de ander.

Wij helpen je als werkgever of als werknemer om precies uit te zoeken wat er voor nodig is om voor je mensen of voor jezelf een financieel zekere toekomst tegemoet te gaan. Hoe de toekomst er precies uitziet weet niemand, maar wat we wel kunnen beloven is een eerlijk gesprek dat duidelijk maakt welke stappen je nu kunt zetten zodat je die glazen bol niet nodig hebt.

Het artikel “Glazen bol” is als column verschenen in INN’twente

winter 2021-2022 | nummer 12

INN’twente is een uitgave van INNtwente V.O.F. en verschijnt 2 keer per jaar met een oplage van 5.000 exemplaren.