Jip en Janneke op hun oude dag

Veel mensen gaan even koffie pakken als er een item over het pensioen in het NOS-journaal komt, wisselen van radiostation onderweg in de auto bij het onderwerp en laten een ‘pensioenmail’ ongelezen naar beneden zakken in hun mailbox.

De overheid en verzekeraars doen hun best om informatie over te brengen, maar pensioen is gewoon geen aantrekkelijk onderwerp. Dit ‘afhaakgedrag’ is begrijpelijk, maar ooit komt de dag dat je voor de laatste keer de deur van je (thuis) kantoor achter je dichttrekt. En dan wil je van je pensioen genieten en niet op je fiets verschillende supermarkten bezoeken om de goedkoopste boodschappen te moeten scoren omdat jij je pensioen in het verleden verwaarloosd hebt.

Er is een nieuw pensioenakkoord. De rijksoverheid wilde een transparanter en persoonlijker pensioenstelsel en dat is er, na tien jaar overleggen, gekomen. De AOW-leeftijd, het partnerpensioen en pensioen voor mensen met zware beroepen worden anders.

Niet dat je je zelf nou helemaal moet onderdompelen in de materie, dat doen wij al jaren voor je. En laten we het nog leuk vinden ook. Op een duidelijke, heldere manier uit te leggen hoe een pensioen in elkaar steekt, welke keuzes welke consequenties hebben en wat in welke situatie raadzaam is doen we iedere dag. Wij stoppen niet voordat elke Jip en elke Janneke snapt wat er gebeurt als ie 68 wordt.

Dus, over het thema van deze INN’twente -anders doen en anders denken- gesproken; ga nu de uitdaging aan en laat jezelf en zeker ook je werknemers voorlichten over het pensioen. De overheid en de sociale partners bieden meer maatwerk en keuzerecht op pensioengebied in het nieuwe akkoord. Laat een expert uitleggen waaruit dat maatwerk dan blijkt en waaruit iedereen dan het recht heeft om te kiezen.

Het liefst komen we langs, maar uiteraard denken en doen ook wij anders nu. Een gesprek met behulp van zoom, meet of teams is natuurlijk ook mogelijk. Nemen we allebei een koffie en beloven we dat je niet eens denkt aan weglopen bij het item pensioen.

Het artikel “Jip en Janneke op hun oude dag” is als column verschenen in INN’twente

winter 2020-2021 | nummer 10

INN’twente is een uitgave van INNtwente V.O.F. en verschijnt 2 keer per jaar met een oplage van 5.000 exemplaren.