Nu even doorbijten, later lekker eten

Als DGA krijg je iedere dag veel op je bord. Nu een reservering op de balans voor het pensioen niet meer kan, is daar nog iets bij gekomen: nadenken over op welke manier dán pensioen moet worden opgebouwd. De meeste directeuren-groot aandeelhouders schuiven dat nadenken, net als overigens het gros van de Nederlanders, voor zich uit en regelen niets. Begrijpelijk, want ver-van-je-bed, maar verstandig is anders. Niet alleen omdat je wel eens zou kunnen schrikken van wat je daadwerkelijk te besteden krijgt als je eenmaal met pensioen bent. Ook je gezin kan er, na jouw overlijden, minder warmpjes bijzitten dan dat je voor ogen had. Je kunt dat beetje extra er nu dus beter bijnemen op je bord, zodat je later nog iedere dag kunt eten wat je lekker vindt.

In een adviesgesprek bekijken we wat er tot nu toe aan pensioen is opgebouwd, maken we een financiële planning en wordt duidelijk wat je nu moet doen om het later voor jou en je gezin goed geregeld te hebben.

Gelukkig kan een DGA gewoon een polis afsluiten. De kosten zijn aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. DGA’s kunnen met een pensioenadviseur in gesprek gaan, of dat  – desgewenst- samen met hun accountant doen. Belangrijk is, en dat is een voordeel van het afschaffen van het pensioen in eigen beheer, dat er meer op maat gewerkt kan worden. De één koopt een pand en verhuurt dat zodat later iedere maand een bedrag binnenkomt, een ander opent een spaarrekening en zet daar geld opzij.

In een adviesgesprek bekijken we wat er tot nu toe aan pensioen is opgebouwd, maken we een financiële planning en wordt duidelijk wat je nu moet doen om het later voor jou en je gezin goed geregeld te hebben. Anders dan voorheen, waarbij pensioensopbouw veelal werd gebruikt om de winst te drukken en zo weinig mogelijk belasting te hoeven betalen, is het nu mogelijk om een meer persoonlijk plan te maken. Daarmee kun je ervoor zorgen dat je als DGA je doelen helder hebt en ze behaalt. De pensioenverbeteraars van EURORISK kunnen het pensioen voor jou en je eventuele medewerkers op een zéér begrijpelijke manier uitleggen en heldere adviezen geven. Goed inzicht leidt namelijk tot bewuste keuzes. En dus tot betere keuzes!

Het artikel “Nu even doorbijten, later lekker eten” is als column verschenen in TOM Magazine

juni 2019 | jaargang 12 | nummer 3

TOM Twents Ondernemers Magazine is een uitgave van Van Deinse Media BV en verschijnt 6 keer per jaar met een oplage van 8.000 exemplaren.